maandag 29 november 2021

De Geboortebeweging trakteert

De zorg piept en kraakt. Maatschappelijke onrust en onzekerheid vergezellen ons richting de feestdagen. Tijd voor 'De Geboortebeweging' om hun jaarlijkse actie #genoeggezwegen weer op te starten, om zo opnieuw aandacht te vragen voor al het obstetrisch geweld dat vrouwen is én wordt aangedaan door zorgprofessionals in de verloskunde. Dit jaar is niet gekozen voor de handgeschreven A4-tjes vol met nare ervaringen en persoonlijke trauma’s, maar voor een standaard afbeelding met daarin de toegestuurde teksten. Ogenschijnlijk ongefilterd, gezien de vele taal- en schrijffouten, maar bovenal wéér anoniem. Opnieuw krijgt menig verloskundige, verpleegkundige en arts er online van langs.

Het is allang bekend dat online shaming niet constructief is. Wellicht is dit de reden dat 'De Geboortebeweging' dit jaar een stap verder gaat, met offline shaming. Op hun website is nu een standaardformulier in te vullen, om de zorgprofessional die betrokken was bij de ervaren verloskundige gruweldaad, een kaartje te sturen. Op zijn of haar werk. Op kosten van 'De Geboortebeweging', behalve als je zelf wilt betalen. Ook hier kan je ervoor kiezen, als "verstuurder”, anoniem te blijven.

Hoe gaan door deze actie de komende weken er voor zorgprofessionals uitzien? Wie gaat er een kaartje ontvangen? Bij wie vallen er net voor de feestdagen nog wat van deze deprimerende anonieme kaartjes in het postvakje? Dat zou wel even een motiverende opsteker zijn, in dit toch al zo leuke jaar voor de zorgprofessionals. Natuurlijk niet.

Zorgprofessionals zíjn mensen én zorgen voor mensen, wat impliceert dat er fouten gemaakt worden en dat er altijd twee kanten aan een verhaal zitten, respectievelijk. Door dit als mensen te bespreken, elkaar inzicht te geven in elkaars belevingen en gedachtegang, worden beide partijen er beter van. Sterker nog, toekomstige patiënten en professionals worden er op deze manier beter van. Dus herhaal ik mijn oproep van vorig jaar: verplaats deze discussie naar de spreekkamer. Praat met elkaar, kijk elkaar in de ogen en zie elkaars emotie. Zelfs met een mondkapje op of helemaal digitaal is dit nog altijd veel beter dan wat 'De Geboortebeweging' denkt dat goed is om deze discussie “bespreekbaar” te maken.

Mijn voorstel: bezoek wél de site van 'De Geboortebeweging' en stuur vooral een kaartje naar een betrokken professional (link hier). Vraag of je nog een keertje met hem of haar kan praten over wat er allemaal is gebeurd. Of beter nog, stuur kaartjes naar alle zorgverleners, óók die het voor jou goed hebben gedaan. De Geboortebeweging trakteert! Behalve als ze alleen negativiteit willen verspreiden. We gaan het zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten