vrijdag 9 februari 2018

Koningin Máxima opent expertisecentrum Endometriose in Balans

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdagmorgen 15 maart 2018 het expertisecentrum Endometriose in Balans in HMC Bronovo in Den Haag. Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies, dat normaal gesproken aan de binnenkant van de baarmoeder zit, zich ook buiten de baarmoeder in de buik bevindt. Dit veroorzaakt zeer pijnlijke menstruaties, die later overgaan in dagelijkse buikpijnklachten. Endometriose kan daarnaast blaas-, nier- en darmfuncties verstoren. In het expertisecentrum wordt endometriose door middel van een holistische aanpak in multidisciplinaire behandelteams behandeld.

De patiënt heeft daarbij de regie over haar eigen behandelplan. Initiatiefnemers zijn gynaecologen drs. Maddy Smeets, dr. Johann Rhemrev en dr. Jim English. Zij werken nauw samen met de medisch specialisten en verpleegkundigen van HMC. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en medische innovaties werkt het centrum samen met de afdeling gynaecologie van het LUMC en met de Medical Delta, waar onder andere de TU Delft deel van uitmaakt. 

De opening van het expertisecentrum in Den Haag vindt plaats tijdens een symposium over de medische en sociale gevolgen van de ziekte. Na de openingshandeling krijgt Koningin Máxima een rondleiding door het centrum en spreekt zij met artsen en patiënten. Van 7 tot en met 14 maart wordt voor het eerst in Europa een Endometriose Week gehouden. In Nederland lijden circa 400.000 vrouwen aan endometriose.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten