Voor het eerst is het gelukt om uit ovariumweefsel eicellen te laten rijpen tot een stadium waarin bevruchting in theorie mogelijk is. Dit schrijven Marie McLaughlin e.a. in Molecular Human Reproduction. Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh hebben ovariumweefsel van 10 gezonde vrouwen verkregen toen deze vrouwen een geplande keizersnede ondergingen. Al groeiende follikels werden verwijderd, waarna nog 385 follikels, waarvan het merendeel primordiaal was, overbleven. Hierna volgden meerdere stappen om hieruit eicellen te kweken die in de metafase II waren. Dit lukte bij negen cellen. Deze zouden mogelijk bevrucht kunnen worden.
Het gaat om 'proof of principle' en een klinische toepassing is nog ver weg. De negen oöcyten zagen er allemaal anders uit dan in vivo gegroeide eicellen (het poollichaampje was in verhouding groter). De betekenis daarvan is nog niet duidelijk. Er zijn nog meer vragen, zoals: zal bevruchting lukken, en zal dit gezonde embryo’s opleveren? Ook is de vraag of dezelfde resultaten haalbaar zijn bij ovariumweefsel van prepuberale meisjes. Daarnaast is de opbrengst van negen eicellen veel lager dan te verwachten valt bij in vivo stimuleren van ovaria, zoals nu bij ivf gebeurt.
Toch noemden verschillende experts op het gebied van geassisteerde voortplanting de uitkomsten een doorbraak. Als deze techniek verder wordt ontwikkeld en toepasbaar blijkt, kan dat een uitkomst zijn voor vrouwen met kanker, bij wie ovariumweefsel is ingevroren vanwege de kans op onvruchtbaarheid door de behandeling. Op dit moment is de enige optie om de eierstok weer terug te plaatsen, maar in sommige gevallen bestaat dan de kans dat kwaadaardige cellen dan ook het lichaam weer inkomen. Dat zou op deze wijze kunnen worden voorkomen.
Bron: Medisch Contact
Artikel: Mol Hum Reprod, 2018
Geen opmerkingen:
Een reactie posten