dinsdag 11 april 2017

Liever woonplaats dan geboorteplaats in akte

Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen onderzoekt of het mogelijk is de woonplaats van ouders in de geboorteakte en in het paspoort op te nemen, in plaats van de stad waar het kind ter wereld is gekomen. Meer ziekenhuizen zinnen op trucs om aan de voorkeuren van de ouders te voldoen. Eerder werd al bekend dat Amsterdamse ouders liever niet willen dat er Amstelveen of Zaandam op de geboorteakte van hun kind komt te staan. Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen liet weten bevallende Amsterdammers tegemoet te komen door kraamkamers aan te merken als Amsterdams grondgebied. Ook het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven wilde één verloskamer tot Valkenswaards grondgebied verklaren.

De actie van het Zuyderland-ziekenhuis is een reactie op de gedaalde geboortecijfers in Heerlen, aldus De Limburger. In Heerlen zouden tegenwoordig alle ziekenhuisbevallingen van de Westelijke en de Oostelijke Mijnstreek moeten plaatsvinden. Sommige aanstaande ouders mijden het geboortecentrum in die stad, enkel omdat ze niet willen dat hun kind ‘Heerlen’ als geboorteplaats moet meedragen in het paspoort.

Zuyderland staat niet alleen. In Weert merkt de kraamafdeling van het St. Jans Gasthuis dat sommige Brabanders de instelling mijden om provinciaal-chauvinistische redenen. ‘Dan krijg ik een Limburgs kind, dat wil ik niet’, zeggen ouders volgens verloskundige Simone Pauëlsen uit het Brabantse Budel in De Limburger.

De geboorte- of woonplaatskwestie speelt nu vaker op dan voorheen, omdat diverse ziekenhuizen hun kraamafdeling hebben gesloten. Initiatieven van ziekenhuizen om één verloskamer tot een ander grondgebied te verklaren, liepen tot nu toe overigens spaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten