dinsdag 7 februari 2017

Lennart Nilsson (94 jaar) overleden

De Zweedse fotograaf Lennart Nilsson is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij ontwikkelde in de jaren 60 een techniek om foetussen in de baarmoeder te fotograferen. Zijn boek 'Het grote wonder' is nog altijd populair bij aanstaande ouders. Amateurfotograaf Nilsson begon zijn carrière met reportages over ijsberenjacht en een vroedvrouw in Lapland. Als oorlogscorrespondent versloeg hij de strijd tegen de nazi's in Noorwegen. Later specialiseerde hij zich in extreme close-ups van bijvoorbeeld insecten. Zijn werk werd onder meer gepubliceerd in Life en Paris Match.

Hij werd wereldberoemd toen hij in 1965 met een endoscoop kleurenfoto's maakte van foetussen in de baarmoeder. De foto van een foetus van 18 weken oud werd op de voorpagina van Life gepubliceerd. "We waren eerst sceptisch of het hem zou lukken," schreef het fotomagazine in het begeleidende artikel, "maar daar gaf hij niks om. Hij zei gewoon: 'Ik kom wel langs als ik het verhaal heb'."

Het publiek stond versteld van de spectaculaire foto's. Voor velen was het een eerste kennismaking met de ontwikkeling van de mens in de baarmoeder. De anti-abortusbeweging gebruikte de foto's om de kwetsbaarheid van het leven de benadrukken. Dat de afgebeelde foetussen vaak kort na de foto waren geaborteerd om medische redenen, ontging velen. Veel van de gefotografeerde foetussen hadden geen kans op overleven, bijvoorbeeld omdat het ging om buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. 

Nilsson bleef na het succes actief op het snijvlak van kunst en wetenschap. In 1985 filmde hij voor het eerst een menselijke bevruchting voor The miracle of life. Ook staan de eerste elektronenmicroscoopfoto's van het aids- en het sarsvirus ook op zijn naam.

Bron: NOS
Foto's: hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten