dinsdag 7 februari 2017

Eerst baby Lifelines NEXT-onderzoek geboren

Het UMCG volgt de komende jaren in het Lifelines NEXT-onderzoek 1.500 zwangere vrouwen en hun kind tijdens en na de zwangerschap.  Lifelines NEXT is een onderzoek van de afdelingen Verloskunde, Kindergeneeskunde en Genetica van het UMCG in samenwerking met Lifelines. Doel van het onderzoek is een verklaring te vinden waarom de ene mens in de loop van zijn leven een chronische ziekte krijgt en de andere niet. Wetenschappers van het UMCG gaan binnen Lifelines NEXT op zoek naar oorzaken die in het begin van het leven liggen. Op 25 januari 2017 is binnen dit onderzoek de eerste baby geboren.

Het onderzoek is op 1 oktober 2016 gestart en volgt de komende twee jaar 1.500 zwangere Lifelines-deelnemers en hun toekomstige kinderen vanaf de derde maand van de zwangerschap tot 1 jaar na de geboorte. Moeder en kind worden gevolgd door biomateriaal (o.a. bloed, ontlasting en moedermelk) te verzamelen en vragenlijsten in te vullen over o.a. de leefsituatie, gezondheid, leefstijl, voeding en moeder-kind relatie. Over de moeder en de rest van de familie is daarnaast al veel informatie bekend in Lifelines.

Het UMCG en Lifelines bouwen actief aan de toekomst van gezondheid. Healthy Ageing, ofwel gezond ouder worden, is daarin een speerpunt met het Lifelines NEXT onderzoek als belangrijke studie naar zwangerschap.

Bron: UMCG, Lifelines

Geen opmerkingen:

Een reactie posten