dinsdag 31 januari 2017

Voor Britse artsen is ‘aanstaande moeder’ taboe

Artsen in Groot-Brittannië moeten voortaan spreken over ‘zwangere mensen’ en niet over ‘aanstaande moeders’, om interseksuele mannen en transgendermannen die zwanger zijn niet buiten te sluiten. Dat staat in een richtlijn over ‘inclusief taalgebruik’ die de Britse artsenorganisatie British Medical Association (BMA) heeft verspreid onder 160 duizend leden. Over de richtlijn, waarmee discriminerend taalgebruik op de werkplek moet worden voorkomen, is ophef ontstaan in Groot-Brittannië.

Zo spreekt Daily Mail over een parodie op politiek correct taalgebruik. In Groot-Brittannië is op dit moment één 20-jarige persoon zwanger die officieel man is, maar nog niet alle geslachtsveranderende operaties van vrouw naar man heeft ondergaan. Voor zover bekend is Hayden Cross de eerste Brit in een dergelijke situatie.

Wat de BMA betreft moet de richtlijn gebruikt worden voor alle vormen van communicatie, zowel mondeling als schriftelijk. Het gaat daarbij om het voorkómen van stereotyperingen en discriminerend taalgebruik ten opzichte van leeftijd, handicap, sekse, geslachtsverandering, ras, religie of levensovertuiging, seksuele georiënteerdheid, relatievorm, zwangerschap en ouderschap. Het gebruik van bijvoorbeeld ‘vrouwelijke dokter’ is ook uit den boze, want irrelevant en onnodig, zo stelt de BMA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten