dinsdag 24 januari 2017

Deze week: Europese preventieweek baarmoederhalskanker

Wereldwijd sterven jaarlijks 250.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker. In Nederland zijn dat er ongeveer 200 per jaar, terwijl de ziekte vaak is te voorkomen door vaccinatie en effectieve screening. Van 23 tot en met 29 januari is het Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek. Bovendien start in 2017 het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Daarom vraagt Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, om meer aandacht voor de preventie van baarmoederhalskanker. Zij roepen vrouwen op om ook een uitstrijkje te laten maken.

In het ‘oude' bevolkingsonderzoek werd het uitstrijkje alleen onderzocht op afwijkende cellen. In het vernieuwde bevolkingsonderzoek wordt eerst getest op de aanwezigheid van hrHPV (humaan papillomavirus). Als er hrHPV aanwezig is, wordt het uitstrijkje getest op afwijkende cellen. Op deze manier wordt eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker. 
Nieuw is ook de zelfafnameset. Voor sommige vrouwen is het laten maken van een uitstrijkje erg moeilijk. Bijvoorbeeld door vervelende seksuele ervaringen in het verleden, of omdat het maken van een uitstrijkje moeilijk gaat. Deze vrouwen kunnen een zelfafnameset aanvragen. Het zelf afgenomen materiaal wordt getest op de aanwezigheid van hrHPV. Als dit wordt gevonden (bij ongeveer 5 van de 100 vrouwen), kunnen deze vrouwen alsnog een uitstrijkje bij de (assistente van de) huisarts laten maken.

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Ongeveer 75 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 18 sterfgevallen worden jaarlijks voorkomen door deze verandering in het bevolkingsonderzoek. De zelfafnameset voorkomt naar verwachting nog eens 33 gevallen van baarmoederhalskanker en 12 sterfgevallen per jaar.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de veranderingen van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Kijk op de site van het RIVM:

Gynaecologische kanker heeft vaak ingrijpende gevolgen. Pijn, complicaties, verminking, ongewilde kinderloosheid, veel onzekerheden, emoties en vragen rond je lijf, relaties, seks en sterfelijkheid. Daarbij ervaren (ex-)patiënten en hun naasten vaak nog te veel taboes rond gynaecologische kanker. 
Dat is de reden waarom Olijf, het netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, 30 jaar geleden is ontstaan. Bij Olijf is alles bespreekbaar. Olijf biedt de mogelijkheid ervaringen te delen en geeft desgewenst tips en goede informatie.

Olijf wil minder gynaecologische kanker, meer overlevenden en betere zorg waarin de patiënt echt centraal staat en waarin zij meer grip ervaart op het leven met of na kanker. Olijf doet dit door patiënten en hun naasten te informeren, te steunen en te versterken en hun stem te laten horen bij onder meer het verbeteren van beleid, onderzoek, preventie en kwaliteit van zorg en leven. 
In dit jubileumjaar roept Olijf op om de stilte rond gynaecologische kanker te verbreken en gynaecologische kanker vroeg te signaleren. Ook wil zij zorgverleners uitdagen meer en eerder #samenomtafel te gaan.

Bron: NVOG en Olijf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten