woensdag 23 november 2016

Ruggetjesdichter beste tech-idee KIJK

Onderzoekers van onder andere het Erasmus MC willen met behulp van 3D-printtechnieken open ruggetjes dichten bij ongeboren kinderen. Het magazine KIJK heeft dit initiatief verkozen tot 'Beste tech-idee van 2016'. Als een foetus een open ruggetje heeft, kan dat na de geboorte leiden tot verlamming en andere gezondheidsproblemen. Wetenschappers van het Erasmus MC, LUMC en de TU Delft werken aan een oplossing. Over vijf jaar hopen de onderzoekers de eerste behandeling te kunnen uitvoeren.

De ruggetjesdichter werkt met een naald. Die wordt aangesloten op een 3D-printer en vervolgens door de buikwand in de baarmoeder gestoken. Het onderste deel van de naald bestaat uit een beweegbaar onderdeel dat de chirurg met een joystick aanstuurt. Eenmaal in positie gebracht boven het open ruggetje van de foetus, print de naald er in een paar minuten tijd een beschermend kapje overheen. Het kapje groeit met de foetus mee en beschermt de zenuwen tijdens de rest van de zwangerschap. 

Het initiatief is door KIJK beloond met de award 'Beste tech-idee van 2016'. Jurylid Herbert Blankesteijn, bij de uitreiking vorige week in Utrecht: "Ik volg het 3D-printen behoorlijk, maar dit had ik nooit eerder gezien. Als je nagaat wat voor ellende het zal kunnen voorkomen, verdient dit een groot podium." 

Video: NOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten