donderdag 24 november 2016

Hashtag voor traumatisch ervaren bevallingen

Stichting Geboortebeweging roept vrouwen met negatieve of traumatische ervaringen rond de bevalling op hun verhaal te doen. Daarvoor is een speciale hashtag in het leven geroepen: #genoeggezwegen. De actie gaat vrijdag van start. De bedoeling is mensen wakker te schudden, omdat volgens de stichting te veel vrouwen negatief terugkijken op hun bevalling, of een traumatische ervaring hebben gehad doordat ze niet hun eigen zorgkeuzes mochten maken.

Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn, is onbekend omdat er niet over gesproken wordt. "Het laatste feministische taboe", zegt voorzitter Mira Westland. "Vrouwen hebben van jongs af aan geleerd dat je hier niet over praat. Maar ondertussen hebben sommige vrouwen er jaren na de bevalling nog elke dag last van."

In de geboortezorg gaat het volgens Westland te veel over richtlijnen en protocollen. Daardoor krijgen vrouwen minder keus en worden ze soms zelfs onder druk gezet. Omdat ze wel afhankelijk zijn van hun verloskundige, kraamverzorgster of gynaecoloog, is het moeilijk ertegenin te gaan.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten