donderdag 3 november 2016

Annature geboortezorg opgericht

Als een van de eerste regio's in Nederland gaan verloskundigen, kraamzorg, gynaecologen en kinderartsen in de regio Breda intensief met elkaar samenwerken. Annature heet de nieuwe organisatie voor de geboortezorg in de brede regio rond Breda. Zwangere vrouwen in het verzorgingsgebied van het Amphia Ziekenhuis kunnen voortaan voor alle zorg rondom hun zwangerschap en bevalling terecht bij de verloskundigepraktijk die aangesloten is bij deze organisatie .

Dinsdagavond zetten vertegenwoordigers van alle disciplines in Breda hun handtekening onder de samenwerking in de nieuwe organisatie waar alle verloskundigepraktijken en kraamzorgorganisaties uit de regio en de gynaecologen van het Amphia aan meedoen. Een bijzonder moment, vond ook Marijke Helderman van de Coöperatie Kraamzorg Breda. "Met deze samenwerking zijn wij koploper in Nederland. Elders is dit ook geprobeerd. Maar hier lukt het."

De samenwerking biedt de zwangere vrouw die zich bij Annature meldt, veel voordelen is de stellige overtuiging van Monique Klerkx, verloskundige en toekomstig directeur zorg/verloskunde bij Annature. Zo moet het 'heen en weer schuiven' van zwangere vrouwen tussen verloskundige en gynaecoloog straks verleden tijd zijn.

Klerkx: "Als een zwangere vrouw zich nu bij ons meldt, zal er al in een vroeg stadium met een gynaecoloog overleg zijn hoe die zwangerschap het beste begeleid kan worden. Bovendien wordt ook de kraamzorg er al tijdens de zwangerschap bij betrokken." Maar het belangrijkste voordeel is, meent Klerkx, is de informatieoverdracht. Omdat gynaecologen en verloskundigen geen directe toegang tot elkaars dossier hebben, moet die informatie nu nog mondeling worden overgedragen of met kopietjes van dossiers. Dat is niet alleen omslachtig, maar kan er ook toe leiden dat informatie blijft hangen.

Klerkx: ,,Dat wordt allemaal anders omdat alle disciplines met hetzelfde softwarepakket gaan werken zodat alle informatie over de zwangere straks met één druk op de knop is in te zien. Een enorme vooruitgang." Zover is het echter nog niet. Want het geld voor de benodigde software is er nog niet. Volgend najaar moet dat digitale integrale dossier operatief zijn.

Bron: BN de Stem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten