maandag 1 augustus 2016

Zika-virus vroeg in zwangerschap actief

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben het zika-virus ontdekt in de placenta van een elf weken zwangere vrouw en ook in foetale cellen die betrokken zijn bij de aanleg van botten en gewrichten. De wetenschappers tonen daarmee voor het eerst aan dat het zika-virus al heel vroeg in de zwangerschap actief kan zijn buiten het centrale zenuwstelsel van het ongeboren kind. Hun ontdekking staat beschreven in het medisch vakblad New Engeland Journal of Medicine.

In Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied is momenteel een uitbraak met zikavirus gaande, waardoor kinderen worden geboren met een abnormaal kleine schedel en het syndroom van Guillain-Barré. 

Arts-microbioloog/viroloog dr. Annemiek van der Eijk: "Tot nu toe is er weinig bekend over welk effect een infectie met het zika-virus kan hebben in de vroege zwangerschap. En ook over welke gevolgen zo'n infectie kan hebben voor de ongeboren vrucht. Wij hebben ontdekt dat dit virus niet alleen in zenuwweefsel actief kan zijn, maar ook daarbuiten. Het virus is bij een elf weken oude foetus aangetroffen in het laagje dicht bindweefsel dat zich om kraakbeen heen bevindt.

Van der Eijk: "Onbekend is hoe vaak dit voorkomt en of dit een miskraam kan veroorzaken. De zwangere vrouw kreeg een miskraam, waarschijnlijk omdat haar ongeboren kind besmet was met het zika-virus. Andere oorzaken voor de miskraam, zoals genetisch aangeboren afwijkingen en infecties, zijn bij haar uitgesloten."

"Tevens bleek dit virus veel langer dan normaal aantoonbaar in het bloed van de vrouw. Normaal gesproken is iemand een week besmet en daarna is het virus niet meer terug te vinden in het bloed. Dat deze patiënt het virus veel langer in haar bloed had, kan erop wijzen dat het virus in de foetus de bron is geweest. Dat is belangrijke informatie voor vervolgonderzoek."

Prof. Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Virologie: "De vondst van het zika-virus zo vroeg in de zwangerschap en buiten het zenuwweefsel is een belangrijke stap in het onderzoek om meer zicht te krijgen op het hele spectrum van ziekten die dit virus kan veroorzaken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten