maandag 18 juli 2016

‘Help transgender bij fertiliteitsvraag’

Transgenders en hun partner moeten bij fertiliteits-problemen niet anders worden behandeld dan alleenstaande vrouwen, heteroparen en lesbische paren. Dat staat in een deze maand verschenen NVOG-standpunt over geassisteerde voorplanting. De NVOG-werkgroep beveelt wel terughoudendheid aan, wegens ‘bezorgdheid over het welbevinden van transgender wensouders en hun kinderen’. Er is weinig evidence en fertiliteitspreservatie is in een experimenteel stadium. Het is daarom goed als de fertiliteitszorg voor deze groep in één of twee centra wordt geconcentreerd en als in het behandelteam altijd een gz-psycholoog zit, stelt de werkgroep.

Drie centra in Nederland bieden transgenderzorg: VUmc, UMC Groningen en LUMC. Sinds een wetswijziging in juli 2014 hoeven transgenders zich niet meer onvruchtbaar te laten maken om van geslacht te kunnen veranderen in hun paspoort. ‘Dat heeft gevolgen voor de vraag naar opslag van voortplantingsmateriaal’, stelt gynaecoloog Freek Groenman (VUmc). Het VUmc krijgt sindsdien ongeveer honderd verzoeken tot opslag per jaar.

Afgelopen week oordeelde het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling, dat het Radboudumc maart 2015 heeft gediscrimineerd op grond van geslacht door te weigeren zaad in te vriezen van een patiënt die onder behandeling is om vrouw te worden.

De patiënt die werd behandeld in het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van VUmc was voor zaadinvriezing naar het Radboudumc verwezen. Dat ziekenhuis liet weten niet op het verzoek in te gaan. Volgens de patiënt bracht het ziekenhuis alleen morele motieven te berde voor de weigering.

Tijdens de behandeling van de zaak beriep het Radboud zich op capaciteitsproblemen, maar het ziekenhuis heeft dat volgens het College voor de Rechten van de Mens niet kunnen hardmaken.
Het Radboudumc laat weten sinds januari dit jaar het zaad van transgenders wel in te vriezen als ze dat willen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten