dinsdag 21 juni 2016

Uitstel integrale bekostiging geboortezorg gewenst

De meeste partijen die betrokken zijn bij de geboortezorg zouden blij zijn als de minister de verplichte integrale bekostiging zou uitstellen. Dit bleek tijdens het rondetafelgesprek dat in de Tweede Kamer plaatsvond op 20 juni. Vooralsnog is het plan de nieuwe bekostiging per januari 2017 in te voeren. Vertegenwoordigers van verschillende partijen, zowel beroepsverenigingen als VSV’s en geboortecentra, kwamen tijdens de hoorzitting aan het woord. De angst voor de snelle invoering van integrale bekostiging zit er bij sommige partijen goed in.

Siska de Rijke zei namens de kraamverzorgenden ‘ontzettend bang te zijn voor grote chaos, vergelijkbaar met de problemen met pgb’s en jeugdzorg’. Verloskundige Berteld Kok van het actiecomité ‘Keer het Tij’ onderschreef dit en noemde voorbeelden waarbij goede samenwerkingsinitiatieven nu al averij oplopen op het moment dat het over geld gaat.

De meeste partijen die aan het woord kwamen pleitten dan ook voor uitstel van het invoeren van de integrale bekostiging, om de pilots, onderzoeken en prille samenwerkingsverbanden in rust te laten ontwikkelen. De vertegenwoordigers van de NVOG en de NVK spraken deze wens dit niet uit. Neonatoloog Willem de Vries: ‘Het is beter om samenwerking niet af te dwingen, het uit mensen zelf te laten komen. Op sommige plekken lukt het niet. Ik ben wel zover om te zeggen dat afdwingen dan soms nodig is. Laten we daarbij de belangen van de eerstelijnsverloskundigen, doorgaans gepassioneerde zelfstandige ondernemers die veel toevoegen, niet uit het oog verliezen.’

Het gesprek ging ook over de inhoud en organisatie van de zorg. Even vlamde de discussie over de perinatale sterftecijfers weer op, waarover kamerlid Arno Rutte (VVD) zei: ‘Ik schrik ervan dat daar nog steeds een verschil van inzicht over bestaat.’ Er was onder de sprekers ook veel overeenstemming: de perinatale uitkomsten en de samenwerking moeten nog beter dan nu. Hét punt waar de Zorgstandaard Integrale geboortezorg op strandde, namelijk de gezamenlijke risicoselectie, bleef wel een punt van discussie. De verloskundigen blijven faliekant tegen, uit vrees voor medicalisering van de gezonde zwangere. NVOG-voorzitter Guid Oei wees op internationale voorbeelden waarbij integrale geboortezorg juist tot minder interventies bij de bevalling had geleid.

Aankomende donderdag 23 juni vindt een algemeen overleg plaats over de geboortezorg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten