donderdag 25 februari 2016

Waarschuwing voor nieuwe geboortetrend 'vaginal seeding'

Britse artsen waarschuwen voor een nieuwe trend onder kersverse ouders, genaamd 'microbirthing' of 'vaginal seeding'. Wanneer een baby middels een keizersnede is geboren, wordt een uitstrijkje uit het geboortekanaal aangebracht op de mond en ogen van de baby. De ouders doen dit zelf of ze vragen een arts om het te doen. Het idee is dat het kind hierdoor extra weerstand krijgt, maar dit is niet bewezen effectief en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Het belangrijke Britse wetenschapsblad British Medical Journal schrijft erover in de nieuwste editie. Artsen uit Londen zeggen dat steeds meer vrouwen vragen om de behandeling. De ouders hopen dat de baby'tjes een goede darmflora krijgen en dat de behandeling allergie├źn en overgewicht later in hun leven tegengaat. Artsen weten niet goed hoe ze moeten omgaan met zulke verzoeken.

De auteurs waarschuwen dat vrouwen ziektes kunnen hebben zonder dat ze het merken. Streptokokken, herpes, chlamydia en gonorroe, bijvoorbeeld. Bij 'microbirthing' kan het kindje die ziektes ook krijgen. 'We hebben al eens moeten ingrijpen om deze handeling te voorkomen bij een vrouw met herpes en we verwachten problemen als dit populairder wordt', schrijven ze. Hun advies is daarom: niet ingaan op zo'n verzoek. Borstvoeding geven en antibiotica zo veel mogelijk mijden zijn veel beter voor de ontwikkeling van de baby.

Ook in Nederland vragen ouders 'af en toe' om 'microbirthing', zegt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie. Cijfers zijn er niet, omdat het niet wordt bijgehouden. De vereniging is het eens met de Britse collega's: er is weinig bewijs dat 'microbirthing' werkt en het kind kan er ernstig ziek van worden.

Bron: AD.nl, BMJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten