maandag 18 januari 2016

Kennis over foliumzuur en preconceptiezorg gering

Ondanks campagnes over foliumzuur blijft de kennis over het supplement gering. De intentie van mannen en vrouwen om zorg voorafgaand aan de conceptie te vragen, is nog steeds onvoldoende. Structurele interventies om bewustzijn rond foliumzuur-toevoeging te vergroten en te handhaven zijn noodzakelijk, zeker onder hoogrisicogroepen. Deze conclusie trekken Rotterdamse onderzoekers onder leiding van Sevilay Temel in BMC Pregnancy and Childbirth.

In 2007, 2009 en 2010 werden steeds 1200 inwoners van Rotterdam ondervraagt over het gebruik van foliumzuur en over het voornemen een huisarts of verloskundige te raadplegen voorafgaand aan een zwangerschap. Vrouwen, in de leeftijd van 25-44 jaar, Nederlands en met redelijk inkomen, wisten het meest, maar ook in deze categorie├źn gaf steeds amper de helft correcte antwoorden. Niet meer dan een kwart van de respondenten zei van plan te zijn preconceptie-advies in te winnen.

Wel zijn zowel de kennis over foliumzuur als het voornemen advies te vragen sinds 2007 toegenomen: respectievelijk van 31 naar 37% en van 16 naar 25%. Het kennistekort was het grootst onder immigranten met een laag opleidingsniveau; onder hoogopgeleiden maakte etniciteit geen verschil.

Eerder al was geconstateerd dat een landelijke campagne rond foliumzuur amper effect had gesorteerd. De onderzoekers pleiten daarom voor intensievere voorlichting op scholen en consultatiebureaus. En, besluiten zij, het betrekken van mannen in de preconceptiezorg en algemene gezondheidszorg kan ook kansrijk zijn.

Bron: NTvG, artikel (hier)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten