donderdag 26 november 2015

Extra progesteron voorkomt nieuwe miskraam niet

Toediening van progesteron in het eerste trimester verbetert de zwangerschapsuitkomst van vrouwen met herhaalde miskramen niet. Dat publiceren onderzoekers van het AMC vandaag in The New England Journal of Medicine. Deze conclusie volgt uit de PROMISE-studie die door het AMC samen met 8 Nederlandse ziekenhuizen en 36 Engelse ziekenhuizen werd uitgevoerd onder 1568 vrouwen. “Deze vrouwen hadden al minstens drie keer zonder aanwijsbare reden een miskraam gehad. De helft van de vrouwen kreeg progesteron, de andere helft een placebo,” aldus AMC-gynaecoloog dr. Goddijn.

De onderzoekers moesten concluderen dat het aantal levendgeborenen in de groep die progesteron kreeg niet verschilde van de groep die placebo’s kreeg. Conclusie: toediening van extra progesteron heeft geen effect op de uitkomst van een zwangerschap. Overigens heeft de toediening van progesteron ook geen nadelige bijwerkingen voor de vrouw of de zwangerschap.

Tijdens een normaal verlopende zwangerschap speelt progesteron een belangrijke rol bij de innesteling van het embryo. Het wordt in het eerste trimester van een zwangerschap geproduceerd in de eierstokken en de placenta. Na ongeveer 12 weken zwangerschap neemt de placenta de gehele progesteronproductie over. Omdat progesteron zo’n belangrijke rol heeft, was de theorie dat bij herhaalde miskramen het toedienen van extra progesteron effect zou kunnen hebben. Vrouwen met onverklaarde herhaalde miskramen kregen daarom tot nu toe vaak progesteronsupplementen voorgeschreven in het eerste trimester van hun zwangerschap.

Dr Goddijn: “De PROMISE-studie is het eerste grootscheepse onderzoek naar de werking van extra progesteron bij herhaalde miskramen. Helaas moeten we concluderen dat dit niet de oplossing biedt die we zouden willen. Maar we blijven doorgaan met wetenschappelijk onderzoek om de biologische processen bij herhaalde miskramen te achterhalen. Zo hopen we op een dag het aantal miskramen te kunnen verminderen.”

Aan het onderzoek namen naast het AMC ook het OLVG, UMCU, LUMC, UMCG, Maxima MC, Isala Zwolle, het MC Leeuwarden en het Atrium MC Heerlen mee.

Bronnen: AMC, NEJM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten