maandag 28 september 2015

Ontwikkeling vaginale ring tegen HIV

Onderzoekers van de Franse Jean Monnet universiteit hebben succesvol een vaginale ring ontwikkeld die een lage dosis medicatie afgeeft die zowel het risico op besmetting met HIV als genitale herpes kan verminderen. Deze siliconen ring bevat het aidsremmende middel tenofovir en acyclovir dat werkzaam is tegen genitale herpes. Deze middelen kunnen gestaag, gedurende 50 dagen, aan het omringende vaginale weefsel worden afgegeven.

Het doel was om een vaginale ring te ontwikkelen tegen HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen zonder ernstige bijwerkingen, zegt Memmi, één van de onderzoekers. Verder zegt ze: seksueel overdraagbare aandoeningen inclusief HIV zijn een belangrijk gezondheidsprobleem, voornamelijk in derdewereldlanden. Het is voor vrouwen in deze landen moeilijk zichzelf te beschermen gezien het feit dat het gebruik van het condoom vaak door mannen bepaald wordt.

Dit voorbereidende onderzoek toont de effectiviteit van deze doseringen tegen HIV, hepatitis B en genitale herpes voor een lange periode. Deze bevindingen moeten verder onderzocht worden in klinische studies en de vaginale ringen moeten tegen lage kosten worden geproduceerd.

Dit onderzoek was uitgevoerd in Saint-Etienne in Frankrijk, in samenwerking met virologen van GIMAP onder begeleiding van Bruno Pozzetto en scheikundigen van Polymer Materials Engineering Laboratory onder begeleiding van Christian Carrot en siliconen engineer Blaise Figuereo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten