woensdag 22 juli 2015

Single vrouw kan niet overal terecht voor IVF

Alleenstaande vrouwen kunnen niet bij elke fertiliteitsafdeling in Nederland terecht. Maandblad Opzij meldt dat deze groep terecht kan bij 20 van de 53 ziekenhuizen die vruchtbaarheids-behandelingen aanbieden. Negentien ziekenhuizen doen dat niet en 14 ziekenhuizen hebben de niet ingevuld. Er zijn ziekenhuizen die singles onder-zoeken, maar niet behandelen, of waar geen eiceldonatie plaatsvindt. Ook zijn er centra waar singles niet voor behandeling in aanmerking komen.

De redenen die centra daarvoor aangeven lopen uiteen: geen spermabank, een ziekenhuis in de buurt dat meer gespecialiseerd is, niet kunnen controleren of de donor die een vrouw heeft gevonden aan de eisen voldoet. In Opzij wordt het VUmc bijvoorbeeld genoemd als centrum dat alleenstaanden niet behandelt. Op de site van het VUmc staat echter dat de gynaecologen in principe meewerken aan de behandeling van alleenstaande vrouwen, maar dat ze deze naar het AMC doorverwijzen ‘in verband met afspraken die gemaakt zijn rondom de taakverdeling van specifieke zorg.’ 

Uitsluiten van ivf is niet toegestaan om de reden dat iemand lesbisch of alleenstaand is. Minister Els Borst formuleerde in 2000 een kabinetsstandpunt waarin dat werd verwoord. De NVOG bevestigde dit in een protocol. In 2010 deed het toenmalige actualiteitenprogramma Nova al eens onderzoek naar de toen 13 ivf-klinieken in Nederland. Toen zeiden er drie ‘nee’ tegen alleenstaande vrouwen: VUmc, UMCU en MC Kinderwens (Leiderdorp). Opvallend genoeg roept Opzij die laatste twee nu uit tot respectievelijk nummer 1 en 2 in de top 10 klinieken voor singles. Daarbij werd ook gekeken naar succespercentages, wachttijd, andere toelatingscriteria zoals leeftijd en BMI en extra faciliteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten