donderdag 30 juli 2015

Lareb en EMA gaan HPV-vaccins herbeoordelen

Het Europees geneesmiddelagentschap EMA is gestart met een herbeoordeling van HPV-vaccins. Aanleiding zijn meldingen van twee zeldzame, maar ernstige bijwerkingen: het complex regional pain syndrome (CRPS) en het postural orthostatic tachycardia syndrome (POTS). Naar aanleiding van het besluit van het EMA bekijkt ook Lareb de klachten met betrekking tot de vaccins opnieuw.

De zogenoemde HPV-vaccinatie moet meisjes vanaf 13 jaar beschermen en is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Per jaar krijgen zo'n 60.000 meisjes de vaccinatie toegediend.Sinds 2006 heeft Lareb in totaal 1142 klachten over het vaccin binnengekregen. Lareb-directeur Agnes Kant zei tegen Radio EenVandaag dat dit minder meldingen zijn dan er over andere vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma binnenkomen. 

"We hebben wel opgemerkt dat er een aantal bijzondere meldingen over langdurige vermoeidheid bijzitten", zegt Kant. Omdat dergelijke vermoeidheid ook voorkomt bij meisjes die geen vaccinatie hebben gehad, is het niet zeker of het vaccin de oorzaak van de klachten is. Daar wil het Lareb met het extra onderzoek achter komen. Na de zomervakantie gaat het instituut contact opnemen met alle mensen die een melding hebben gedaan.

Op dit moment is er volgens Kant nog geen reden om te twijfelen aan het vaccin. Het onderzoek is extra, zegt ze. "We verwachten ook niet dat we iets gaan vinden en het lastige is in welke mate de klachten zijn gerelateerd aan het vaccin."

Daar denkt Esther Keppel anders over. Bij Radio EenVandaag vertelt ze dat haar dochter na de derde HPV-vaccinatie soms wel 22 uur per dag slaapt en last kreeg van duizeligheid en extreme hoofdpijn. Daarnaast heeft haar dochter last van een verhoogde hartslag en een wisselende bloeddruk. Volgens haar is er wel degelijk een verband tussen de klachten en het vaccin en lopen veel meer meisjes met de klachten rond.

Bij het Lareb zijn in totaal 49 gevallen bekend van meisjes die na het vaccin last hadden van ernstige vermoeidheid waarvan sommige in combinatie met duizeligheid, een verhoogde hartslag en bloeddruk. Kant roept mensen op die nog geen melding hebben gedaan dat wel te doen. "Zonder melding kunnen we het ook niet onderzoeken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten