maandag 8 juni 2015

Zelf thuis echo's maken

Vanaf komend najaar kunnen zwangeren in Nederland een echoapparaat huren voor thuisgebruik. Het bedrijf BabyWatcher BV uit Ulestraten maakt dat vandaag bekend. Verloskundigenvereniging KNOV en gynaecologen-vereniging NVOG waarschuwen dat de thuisscan niets zegt over de gezondheid van de baby. Ook verwachten ze onnodige onrust. Ontraden zullen ze de thuisecho niet. ‘Het is aan ons als zorgverleners om hierop in te spelen en goede voorlichting te geven.’

‘Met Babywatcher kunnen toekomstige moeders zelf, gewoon thuis, hun ongeboren kindje(s) bekijken tijdens de zwangerschap’, aldus het bedrijf in een persbericht. De ultrasoundscanner, te huur op internet of in babyspeciaalzaken, wordt thuis afgeleverd en kan worden aangesloten op de eigen computer. Er zit een tijdslot op, zodat ouders het apparaat maximaal 3 keer 10 minuten per dag kunnen gebruiken. De leverancier benadrukt verder dat de scanner is bedoeld ‘om je meer momenten te geven met je kindje’, niet ter vervanging van medische echo’s.

De KNOV en NVOG begrijpen dat een bedrijf met een thuisscanner komt. Volgens hen staat dit in het verlengde van de ontwikkeling dat ouders een camera boven de wieg hangen of meekijken op het kinderdagverblijf. De verenigingen waarschuwen wel dat zo’n thuisecho niet te vergelijken is met een echo die door een professional worden gemaakt. Ze verwachten dat aankomende ouders onnodig ongerust zullen worden als ze iets zien wat volgens hen niet klopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten