dinsdag 31 maart 2015

Abortuspil vanaf mei bij apotheek

Het eerste officieel geregistreerde abortus-combinatiemiddel, Sunmedabon, is per 1 mei op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Women on Waves (WoW) gaat huisartsen in avondcursussen vertellen dat ze dit middel legaal kunnen gaan voorschrijven aan patiënten die maximaal 16 dagen overtijd zijn. De legaliteit wordt echter door de officiële instanties met klem betwist. Volgens de IGZ valt vroege abortus wel onder de strafwet en mogen artsen Sunmedabon enkel voorschrijven indien zij een vergunning hebben in het kader van de Wet afbreking zwangerschap (Wafz).

Het nieuwe middel Sunmedabon is een combinatieverpakking van mifepriston en misoprostol. Deze middelen worden al langer samen gebruikt voor medicamenteuze abortus. Mifepriston wordt echter alleen rechtstreeks geleverd aan abortusklinieken en ziekenhuizen met een abortusvergunning, waardoor de officieuze abortuscombinatiepil niet beschikbaar is in de eerste lijn. Met de komst van Sunmedabon in de openbare apotheek verandert dit; huisartsen kúnnen dat middel voorschrijven. Er is echter onenigheid over de vraag of ze dat ook mógen.

Rebecca Gomperts en Gunilla Kleiverda van WoW menen van wel. Volgens hen is er juridisch geen sprake van een zwangerschap tot en met 44 dagen amenorroe (16 dagen overtijd) en valt zwangerschapsafbreking binnen die termijn daardoor niet onder de abortus- en strafwet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten