
Het risicoprofiel van ulipristal is volgens het CBG vergelijkbaar met de al bij de drogist of apotheek verkrijgbare levonorgestrel-bevattende noodanticonceptiemiddelen, zoals Norlevo en Postinor. “Vrijgeven van het middel lijkt mij prima”, zegt gynaecoloog Gunilla Kleiverda van het Flevoziekenhuis in Almere. “De werking van dit middel is duidelijk beter dan van levonorgestrel door een beter uitstel van de ovulatie.”
Nadeel van het middel is de prijs: EllaOne is meer dan tweemaal zo duur als levonorgestrel en wordt niet vergoed. EllaOne zal pas zonder recept verkrijgbaar zijn als het middel geleverd wordt in de aangepaste verpakking met aangepaste bijsluiter, die al zijn goedgekeurd als onderdeel van de wijziging van de afleverstatus. De handelsvergunninghouder van EllaOne verwacht het niet-receptplichtige EllaOne in het tweede kwartaal van 2015 op de markt te brengen.
Met het wijzigen van de afleverstatus van EllaOne van ‘uitsluitend op recept’ naar ‘niet-receptplichtig’ volgt het CBG het Europees advies van het geneesmiddelenbeoordelingscomité Committee for Medicinal Products for Human Use. Dit advies is op 7 januari 2015 door de Europese Commissie bekrachtigd.
Als noodanticonceptie is het koperhoudend (morning-after)spiraaltje overigens het meest betrouwbaar. Dit spiraaltje kan tot vijf dagen na de onbeschermde gemeenschap geplaatst worden. De kans op zwangerschap is dan vrijwel 0%. Het spiraaltje is echter alleen op recept verkrijgbaar en moet door een arts geplaatst worden.
Bron: Pharmaceutisch Weekblad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten