donderdag 26 februari 2015

Landelijke endometriosedag bij VUmc

Zaterdag 7 maart is bij VUmc de Landelijke Endometriose Dag 2015. Voor patiënten en andere belangstellenden zijn er lezingen over de ziekte die veel vrouwen treft en over mogelijke behandelingen. Ook is er een beurs waar onderzoekers hun nieuwste bevindingen delen met bezoekers. De dag is georganiseerd door het Endometriosecentrum van VUmc samen met de Endometriose Stichting. “Als behandelaars willen wij vrouwen goed voorlichten over alle aspecten van endometriose, zodat ze voor zichzelf de best mogelijke zorg kunnen organiseren”, aldus Velja Mijatovic, gynaecoloog en hoofd van het Endometriosecentrum, tevens één van de sprekers op 7 maart.

Endometriose is een chronische ziekte waar een op de acht vrouwen vanaf de vruchtbare leeftijd last van heeft. Baarmoederslijmvlies, dat normaal aan de binnenkant van de baarmoeder groeit, komt bij deze vrouwen ook buiten de baarmoeder voor. Dit veroorzaakt een chronische ontstekingsreactie die resulteert in pijn, littekenvorming (verklevingen), orgaandysfunctie en vruchtbaarheidsproblemen. Daardoor hebben vrouwen met endometriose niet alleen pijnlijke menstruaties maar ook darm- en blaasklachten en seksuele problemen. Endometriose is meestal niet levensbedreigend, maar kan wel levensbepalend zijn. Het duurt bovendien vaak jaren voordat de diagnose wordt gesteld en genezen is niet mogelijk. Wel worden de operatieve mogelijkheden steeds beter, middels minimaal-invasieve technieken (kijkoperatie).

“Het is niet normaal als je tijdens je menstruatie niet kunt deelnemen aan het dagelijks leven. Openlijk praten over je klachten en op tijd de juiste hulp krijgen, kan veel leed als ingrijpende vruchtbaarheidsbehandelingen en operaties voorkomen”, aldus Bianca de Bie, voorzitter van de Endometriose Stichting.

Het Endometriose Centrum (EC) van VUmc is een multidisciplinair, behandelcentrum voor endometriose en vruchtbaarheidsstoornissen. Het is één van de drie academische centra in Nederland die endometriosepatiënten behandelen. Dit gebeurt in een breed multidisciplinair team met gynaecologen, darmchirurgen, een maag-darm-lever-arts, een radioloog, een medisch psycholoog, een pijnspecialist en drie endometriose-verpleegkundigen. In samenwerking met het IVF-centrum van VUmc kunnen diverse vruchtbaarheidsbehandelingen bij endometriose worden toegepast. Het Endometriose Centrum van VUmc verricht daarnaast onderzoek naar nieuwe en innovatieve vormen van diagnostiek en behandeling.

De landelijke Endometriosedag, 7 maart, heeft een gevarieerd programma. Naast een plenair deel is er ook een science fair, waar lopend Nederlands onderzoek naar endometriose wordt getoond. Meer informatie over het programma staat op www.endometriose.nl. Ook kunt u zich hier aanmelden.

Bron: VUmc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten