vrijdag 12 december 2014

Migraine tijdens menstruatie kwestie van hormonen

Vrouwen die lijden aan migraine tijdens hun menstruatie hebben een ander hormonaal patroon tijdens de cyclus. Ook de activiteit van een van de hersenzenuwen is anders dan bij vrouwen zonder migraine. Dat hebben wetenschappers van het Erasmus MC en het LUMC ontdekt. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in 'Neurology'. Een adequate behandeling met hormonen is er vooralsnog niet, zegt hoofdonderzoeker Antoinette Maassen van den Brink van het Erasmus MC in de Volkskrant.

De onderzoekers constateerden dat bij gezonde vrouwen de activiteit van een specifieke hersenzenuw verandert gedurende de menstruatiecyclus. De hoogste activiteit werd waargenomen rond het begin van de menstruatie. Bij vrouwen met menstruele migraine bleek deze cyclusafhankelijke verandering niet aanwezig, zij reageerden gedurende de cyclus steeds hetzelfde. 

Daarnaast bleek bij vrouwen met menstruatiegerelateerde migraine de piek in hormoonspiegels in het bloed iets af te wijken. "De vrouwen met menstruatiegerelateerde migraine zitten hormonaal dus wellicht iets anders in elkaar dan vrouwen zonder migraine, en lijken ook anders op hormoonveranderingen te reageren. Vrouwen wordt vaak aangeraden de pil 'door te slikken' of een oestrogeenpleister te nemen. Die behandelingen werken meestal niet."

Hoewel de studie niet direct betere behandeling van patiënten met deze migraine oplevert, biedt ze wel meer inzicht in de aandoening. Dit kan in de toekomst uitmonden in betere behandelingsmethoden. 

Het onderzoek mede is mogelijk gemaakt dankzij een Vidi-subsidie van NWO.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten