maandag 29 september 2014

Wetenschappelijk kookboek voor zwangeren

Er zijn evolutionair twee absolute voorwaarden voor het individu en de soort om te overleven: eten en voortplanting, zo staat in het voorwoord. Deze twee komen bij elkaar in ‘Eten voor je kind’. Dit nieuwe kook- en voedingsboek biedt zeventig recepten voor zwangere stellen en jonge ouders, allen gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en voorzien van uitleg over de voedingswaarden en (on)geschiktheid van het eten voor het kind. De auteurs zijn Kees Boer, Annette van Ruitenburg en Régine Steegers-Theunissen. Het voorwoord werd geschreven door Dick Swaab. Op 16 september werd het boek overhandigd aan Kadidja Arib en Daphne Deckers.

In iedere boekwinkel liggen stapels van zulke boeken, erkent prof. Dick Swaab. “Maar dit is wel het eerste boek voor paren met een kinderwens, zwangeren en jonge ouders dat een stevig wetenschappelijk fundament heeft voor de vele aanbevelingen en praktische tips.”

In dit boek wordt op basis van wetenschappelijke literatuur - maar in begrijpelijke taal -kennis overgedragen over de invloed van voeding en het eetpatroon vóór en tijdens de zwangerschap. Maar ook tijdens de borstvoeding en gedurende de eerste levensjaren.

De basis voor obesitas bij kinderen wordt voor een belangrijk deel bepaald in de periode vóór de bevruchting, tijdens de zwangerschap en kort na de geboorte. Dit boek beoogt bij te dragen aan bewustwording en het belang van een gezond eetpatroon. Daarnaast worden recepten gegeven om de aanstaande vader, de (aanstaande) zwangere en de jonge ouder een idee te geven over wat allemaal mogelijk is voor hen en het kind.

In diverse intermezzo’s in dit rijk geïllustreerde boek, waar fotografe Ruth de Ruwe heeft meegewerkt, wordt verder aandacht besteed aan eetgewoonten en rituelen met betrekking tot vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding in een aantal verschillende culturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten