dinsdag 23 september 2014

IVF met chirurgisch verkregen zaad mag weer

Ivf of ICSI met chirurgisch verkregen zaadcellen uit de bij- of teelbal is per 1 oktober officieel toegestaan in Nederland. Omdat uit onderzoek blijkt dat de methodes veilig genoeg zijn, heeft minister Schippers besloten het moratorium op te heffen. De beroepsgroep besloot in 1996 tot het moratorium op percutane epididymale sperma-aspiratie (PESA) en testiculaire sperma-extractie (TESE), omdat de gevolgen voor het nageslacht nog onvoldoende bekend waren. Vanaf 2000 werd een uitzondering gemaakt voor toepassing in studieverband.

Inmiddels laat het – nog ongepubliceerde – Nederlandse onderzoek zien dat de kans op aangeboren afwijkingen niet hoger is dan bij reguliere ICSI-behandelingen, zo meldt de Volkskrant vandaag. Van de 197 TESE-kinderen die tussen 2007 en 2012 in Nederland zijn geboren, zou 6 procent een aangeboren afwijking hebben, overeenkomstig met buitenlandse studies.

Na overleg met de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) heeft Schippers besloten het moratorium te beƫindigen, mits de beroepsgroep richtlijnen vaststelt. Dat is inmiddels voor elkaar: gynaecologenvereniging NVOG, de Vereniging van Klinisch Embryologen (KLEM) en de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) hebben in juni een gezamenlijke kwaliteitsnorm gepubliceerd. Daarom ziet de minister met ingang van 1 oktober geen belemmeringen meer.

Het moratorium was sommige artsen al jaren een doorn in het oog. Uroloog Tycho Lock noemde het verbod hypocriet: ‘Waar wij veilig toekeken, namen andere landen de risico’s.’ PatiĆ«nten werden volgens hem door de overdreven Nederlandse voorzichtigheid gedwongen om uit te wijken naar het buitenland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten