maandag 2 juni 2014

Zwangerschap goed voorbereiden bij nierproblemen

Zodra een vrouw met een kinderwens de huisarts consulteert, is een pro-actieve houding ten aanzien van nierschade een must. Vrouwen met geringe nierschade of erfelijke nierziekten staan immers niet per se onder behandeling van een nefroloog. Komt hypertensie, nierschade of nierziekte in de familie voor dan is extra aandacht voor mogelijke risico’s tijdens de zwangerschap nodig. Dit schrijft Rutger Haas, internist-nefroloog i.o. van het RadboudMC in een geheel aan nefrologie gewijde uitgave van Bijblijven.

Vragen die de huisarts zeker moet bespreken gaan over de vruchtbaarheid, de risico’s van een zwangerschap voor moeder en kind, aanpassing van het medicamenteuze beleid (ACE-remmers en ARB’s zijn tijdens de zwangerschap taboe) en de kans van het kind op het krijgen van erfelijke nierziekte.

Een afname van de vruchtbaarheid kan optreden bij een GFR < 60 ml/min/1,73m2. Bij de moeder bestaat tijdens de zwangerschap een hoger risico op (pre-)eclampsie en verdere achteruitgang van de nierfunctie. Bij het kind zijn de kans op spontane abortus, doodgeboorte, vroeggeboorte, groeivertraging, perinatale sterfte en ontwikkelingsstoornissen verhoogd.

Alle patiënten met chronische nierschade stadium 1 en 2 kan de huisarts zelf behandelen. Als er sprake is van hypertensie, proteïnurie, systeemziekten als SLE of vasculitis, hogere stadia van chronische nierziekten, niertransplantatie of erfelijke nierziekten, dan is doorverwijzing voor een preconceptioneel advies noodzakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten