donderdag 5 juni 2014

Echo volstaat bij controle gesteriliseerde vrouw

Het succes van een sterilisatiebehandeling bij vrouwen kan in veel gevallen met een echo worden bepaald, zo blijkt uit onderzoek van Sebastiaan Veersema waarop hij op 5 juni bij VUmc promoveert. “Dit is veel eenvoudiger en minder schadelijk dan een röntgenfoto”, aldus Veersema. Op basis van de resultaten van dit onderzoek werken vrijwel alle klinieken in Nederland inmiddels met echografie om het succes van sterilisatie te bepalen. Veersema is gynaecoloog bij het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein.

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer tienduizend vrouwen gesteriliseerd. Ongeveer veertig procent van deze vrouwen wordt behandeld met de zogeheten Essure-methode, waarbij via de vagina veertjes in de eileiders worden geplaatst. Polyester vezels in deze veertjes zorgen ervoor dat de eileiders dichtgroeien. Hierdoor kunnen er geen eicellen meer worden bevrucht. Het voordeel van deze methode is dat er geen snee in de buik hoeft te worden gemaakt en de patiënt niet onder narcose hoeft.

Sebastiaan Veersema onderzocht of echografie in plaats van een röntgenfoto kan worden gebruikt om drie maanden na de behandeling te bepalen of de sterilisatie succesvol is. Deze techniek, die gebruik maakt van geluidsgolven, is eenvoudiger en minder schadelijk dan röntgen. Veersema: "Het blijkt dat in 85% kan worden volstaan met een echo. Een röntgenfoto is alleen nog vereist bij vrouwen bij wie de echo geen uitsluitsel geeft of de behandeling niet goed is verlopen. "Door de resultaten van dit onderzoek maken vrijwel alle klinieken in Nederland inmiddels gebruik van echografie om het succes van sterilisaties te bepalen.

Wanneer de veertjes in de eileiders niet goed worden geplaatst kan een vrouw alsnog zwanger worden. Veersema onderzocht tijdens zijn promotieonderzoek vrouwen met zo'n zwangerschap als gevolg van een mislukte sterilisatie. "Deze vrouwen lijken geen verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap te hebben."

Veersema onderzocht bovendien of de Essure-behandeling gebruikt kan worden bij vrouwen die een ivf-behandeling ondergaan. Bij sommige vrouwen zorgt een vloeistof uit de eileider er namelijk voor dat er zich geen bevruchte eicel in de baarmoeder kan nestelen. Veersema: "Een Essure-behandeling bij deze vrouwen zorgt ervoor dat het succespercentage bij ivf-behandelingen stijgt, doordat deze vloeistof niet meer in de baarmoeder kan komen. De komende jaren wordt hiernaar verder onderzoek gedaan bij VUmc."

Bron: VUmc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten