dinsdag 13 mei 2014

Slimmer Zwanger start onderzoek

De afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC en het Centrum Jeugd en Gezin Rijnmond trappen woensdag 14 mei een uniek onderzoek af onder 1000 Rotterdamse paren met een kinderwens. Het gaat om vrouwen en hun partners die binnen nu en een half jaar zwanger willen worden en derhalve liefst nu al zijn gestopt met voorbehoedsmiddelen. Doel van de studie is te onderzoeken of het unieke coachingsprogramma Slimmer Zwanger op de smartphone -of in de combinatie van computer/tablet en mobiele telefoon- echt zo goed werkt als nu al lijkt.

Deelnemers kunnen gratis het op maat gesneden en op voeding en leefstijl gerichte, online coachingsprogramma Slimmer Zwanger volgen. Op www.slimmerzwanger.nl/onderzoek vult de vrouw, liefst samen met haar partner, vragen in over voeding en leefstijl. Wordt er alcohol gedronken? Wordt er gerookt? Hoeveel groenten en fruit wordt er gegeten? Slikt de vrouw foliumzuur? Afhankelijk van de antwoorden komt er een op maat gesneden leefstijladvies uit rollen, dat vervolgens met behulp van het coachingsprogramma kan worden nageleefd. Deelnemers worden via sms en e-mail met tips, weetjes en recepten gestimuleerd om ongezonde gewoonten te veranderen én gezonde gewoonten te blijven volhouden. 

Gezond eten, niet roken en drinken, genoeg bewegen en een gezond gewicht helpen aantoonbaar mee om sneller zwanger te raken, maar dragen ook bij aan een goede groei en gezondheid van de foetus als eenmaal een zwangerschap is bereikt. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld, dat paren die een IVF behandeling ondergaan, 60 procent meer kans hebben om zwanger te raken als zij gezonde voedings- en leefstijladviezen naleven. De baby loopt bovendien minder risico op aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, groeistoornissen en mogelijk aandoeningen in het latere leven.

Ook een gezond leefpatroon van de aanstaande vader is ontzettend belangrijk, weten de betrokken onderzoekers prof. dr. Régine Steegers-Theunissen en arts-onderzoeker Matthijs van Dijk. Ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten als weinig groenten en fruit eten, roken en drinken hebben een negatieve invloed op de zaadcellen en verminderen daarmee de kans op zwangerschap. 

Deelnemers van de op te starten studie maken middels een maandelijkse loterij kans op allerlei leuke presentjes, variërend van een kookboek tot een weekendje weg. En als zij tijdens het onderzoek zwanger raken, kunnen ze aansluitend deelnemen aan de Rotterdam Periconceptie Cohort Studie. Ze krijgen dan een gratis 3-d echo in het Erasmus MC, inclusief een printje. Aanstaande moeders, maar zeker ook aanstaande vaders, kunnen zich aanmelden via www.slimmerzwanger.nl/onderzoek.

Bron: Erasmus MC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten