dinsdag 20 mei 2014

Minder vruchtbaar door reuma

Hoge ziekteactiviteit, NSAID- of prednisongebruik verminderen de vruchtbaarheid bij vrouwen met reumatoïde artritis. Dat schrijven de onderzoekers Jenny Brouwer e.a. (Erasmus MC) in Annals of the Rheumatic Diseases. Uit eerdere studies is gebleken dat bijna een derde van de vrouwen met reumatoïde artritis in de vruchtbare levensfase fertiliteits-problemen heeft. Jenny Brouwer e.a. zijn echter de eersten die gekeken hebben naar de onderliggende factoren, d.m.v. een observationele cohortstudie.

Van 2002 tot 2008 onderzochten zij 245 reumapatiënten die zwanger wilden worden. Bij reumapatiënten die in het eerste trimester van hun zwangerschap waren, onderzochten zij retrospectief de duur van de zwangerschapswens tot aan de zwangerschap. De patiënten moesten vragenlijsten invullen, onder andere over de duur van de zwangerschapswens en het gebruik van anti-reumamedicatie. De ziekteactiviteit werd gemeten aan de hand van de DAS-score. 42 procent van de vrouwen werd niet zwanger binnen een jaar, na twee jaar was 16 procent nog steeds niet zwanger. Naast een hogere leeftijd en nullipariteit was er bij de proefpersonen met subfertiliteit significant vaker sprake van een hogere ziekteactiviteit en preconceptioneel gebruik van NSAID’s en prednison (> 7,5 mg). Roken, ziekteduur, de aanwezigheid van reumafactoren of ANCA in het bloed en het gebruik van methotrexaat of sulfasalazine in de voorgeschiedenis beïnvloedden de duur van de zwangerschapswens tot de uiteindelijke zwangerschap niet.

De onderzoekers raden aan om bij deze patiëntengroep te streven naar een lage ziekteactiviteit, door middel van verschillende medicatiecombinaties van sulfasalazine, prednison en hydroxychloroquine, waarbij het gebruik van NSAID’s en een hoge dosering prednison moeten worden vermeden.

Artikel: hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten