dinsdag 22 april 2014

Tromboserisico postpartum langer verhoogd

Tot twaalf weken postpartum hebben kraamvrouwen een verhoogd tromboserisico, tonen Hooman Kamel e.a. aan. Dat is zes weken langer dan tot nu toe werd aangenomen. De resultaten van deze retrospectieve cohortstudie zijn gepubliceerd in NEJM. In het onderzoek is gebruikgemaakt van gegevens van ruim 1,5 miljoen vrouwen. Allemaal bevielen zij in het ziekenhuis van hun eerste kind. De onderzoekers keken naar de incidentie van een trombotische aandoening tot 24 weken postpartum en vergeleken dit met diezelfde periode een jaar later. Zij vergeleken periodes van zes weken.

In de eerste zes weken postpartum werden 411 trombotische incidenten per 100.000 patiënten gerapporteerd versus 38 in de vergelijkbare periode een jaar na de bevalling; bijna elf keer zoveel dus. In de daarop volgende zes weken, nam het tromboserisico sterk af, maar het aantal trombotische incidenten per 100.000 patiënten was nog steeds twee keer zo hoog ten opzicht van een jaar later. Vanaf twaalf weken postpartum waren de verschillen niet meer significant.

Vrouwen met een trombotisch proces in de voorgeschiedenis en patiënten die in de follow-upperiode opnieuw zwanger raakten, werden uitgesloten van deelname. Om bias van trombosebehandeling te voorkomen, werden alleen de vrouwen met één trombotische aandoening meegenomen in de resultaten.

In hun conclusie schrijven de auteurs: ook al is het tromboserisico in de zeven tot twaalf weken postpartum relatief laag ten opzichte van de periode daarvoor, de kans op trombose is weldegelijk verhoogd en daar moeten artsen zich bewust van zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten