
Nederlandse slachtoffers van vrouwelijke genitale verminking (VGV) die een hersteloperatie willen, moeten deze meestal zelf betalen. Dit in tegenstelling tot hun lotgenoten in bijvoorbeeld Frankrijk. Sinds 2009 is reconstructieve chirurgie in Nederland mogelijk. Een werkgroep van gynaecologen en een plastisch chirurg schrijft momenteel aan het protocol Reconstructieve chirurgie na vrouwelijke genitale verminking. Ze hopen dat halverwege dit jaar te publiceren. De werkgroep is van mening dat genitale reconstructie een plaats verdient in het overheidsbeleid rond VGV. Dat is tot nu toe sterk gericht op bewustwording en strafrechtelijke vervolging van de uitvoerders. Er is echter een groep van circa 28.000 vrouwen in Nederland voor wie deze preventieve maatregelen te laat komen.
Een deel van deze vrouwen is volgens de werkgroep gebaat bij een reconstructie. Daarbij worden de uitwendige geslachtsdelen die zijn weggesneden – de clitoris en eventueel de labia minora – opnieuw gecreĆ«erd. De operatie verbetert het seksueel functioneren, zo blijkt uit een Franse studie. Maar belangrijker is volgens de werkgroep dat de geopereerde vrouwen zich sterker voelen doordat ze een deel van het onrecht dat hen is aangedaan, hebben rechtgezet.
De hersteloperatie wordt in Nederland meestal niet vergoed. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft herstel van verminkingen weliswaar in het basispakket opgenomen, maar definieert verminking als een ‘ernstige misvorming die direct in het oog springt’.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten