dinsdag 3 december 2013

Isala behandelt endometriose met de Da Vinci

Voor het eerst is er binnen Isala een behandeling voor endometriose (aandoening bij vrouwen, waarbij slijmvlies buiten de baarmoeder voorkomt) uitgevoerd met robotchirurgie. De Da Vinci-robot maakt het mogelijk patiënten met endometriose te behandelen via een kijkoperatie. De operatie werd uitgevoerd door een uroloog in samenwerking met een chirurg en gynaecoloog. De voordelen van robotchirurgie boven de klassieke, open operatie zijn substantieel: minder beschadiging van het lichaam, minder pijn na de ingreep, minder kans op complicaties en een sneller herstel.

Uroloog Tjard de Haan van Isala vindt het een goede ontwikkeling dat er steeds meer behandelingen uitgevoerd worden met robotchirurgie: 'Minimaal invasieve operatiemethoden zijn de toekomst. De operatierobot vergroot hierbij de mogelijkheden en vergemakkelijkt en versnelt complexe handelingen binnen het lichaam. Daardoor kunnen ingewikkelde en nauwkeurige verrichtingen worden uitgevoerd, die met de conventionele minimaal invasieve techniek (laproscopie/endoscopie) erg lastig zijn. Wij gebruikten de robot binnen de afdeling Urologie al voor nier-, en prostaatoperaties, waardoor mannen minder kans hebben op impotentie en incontinentie. Het is goed nieuws dat wij nu ook patiënten met endometriose op deze manier kunnen opereren, waardoor zij sneller herstellen en minder kans hebben op complicaties.'

Ook het Hartlongcentrum van Isala maakt gebruik van robotchirurgie. Zij gebruiken de robot voor vervanging van een hartklep, voor mensen die een bypass nodig hebben en voor longpatiënten, waarbij longweefsel moet worden uitgenomen vanwege onderzoek of longkanker.

De Da Vinci-robot is ontworpen om chirurgen te ondersteunen bij gecompliceerde operaties. De robot kan niet zelfstandig handelen, maar wordt via een console met 'joysticks' aangestuurd door de chirurg. Door de beweeglijkheid van de instrumenten krijgt de arts meer bewegingsvrijheid (betere toegang) en kan de arts met nog meer precisie en controle (fijnere motoriek, trillingen van de arts worden gecorrigeerd) te werk gaan. Robotchirurgie vergroot dus de mogelijkheden om met meer respect voor de weefsels, mensen te behandelen. De operatierobot maakt daarbij ook nog een grote stap voorwaarts mogelijk door de zeer verfijnde techniek.

Het endometrium is het slijmvlies van de baarmoeder. Dit bevindt zich normaal alleen in de baarmoederholte. Bij endometriose komt het slijmvlies ook buiten de baarmoeder voor, bijvoorbeeld in de buikholte, op of in de eierstokken, tussen de baarmoeder en de blaas, in de blaas, op of in de urineleiders, of in de darmwand. De meeste voorkomende klachten bij endometriose zijn een zeer pijnlijke menstruatie, zware buik- en darmpijn of uitstralende pijnklachten naar been of rug. Ook bloedplassen komt voor en er kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan.

Bron: Isala

Geen opmerkingen:

Een reactie posten