woensdag 13 november 2013

Subsidie voor onderzoek antidepressiva

Psychiater dr. Mijke Lambregtse-Van den Berg van het Erasmus MC heeft van ZonMw een subsidie ontvangen van € 500.000. Lambregtse-Van den Berg gaat samen met de afdeling Verloskunde onderzoek doen naar het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. De psychiater zal twee groepen met elkaar vergelijken. De ene groep zwangere vrouwen bouwt gecontroleerd antidepressiva af en krijgt daarbij therapie. De andere groep blijft antidepressiva slikken.

"Per jaar gebruiken ongeveer 4.000 zwangeren antidepressiva", zegt Lambregtse-Van den Berg. “De gevolgen hiervan voor het kind zijn grotendeels onbekend. En stoppen van deze medicatie kan nadelige gevolgen hebben voor de moeder, omdat angst en depressie kunnen terugkeren.”

Dit plaatst patiënten en hulpverleners voor een lastig dilemma: stoppen ten koste van de moeder, of doorgaan ten koste van het kind? "Onze studie biedt een alternatief door het stoppen van medicatie te combineren met een psychotherapeutische behandeling.”

Volgens Lambregtse-Van den Berg is de vraag naar de effecten van antidepressiva op moeder en kind een van de meest gestelde vragen op de poli voor zwangerschapspsychiatrie. “Met de uitkomsten van onze studie wordt het straks mogelijk om een onderbouwd advies te geven aan zwangere vrouwen en hun partners over het gebruik van deze medicatie.”

Bron: Erasmus MC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten