woensdag 23 oktober 2013

Gynaecologen waarschuwen voor "creëren" kind

Nederlandse gynaecologen hebben de geboorte begeleid van een kind ontstaan uit cellen van twee onbekende donoren en geboren uit een draagmoeder. Ze maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling, schrijven ze deze week in Medisch Contact. ‘Er is feitelijk een kind gecreëerd van wie de afstamming onbekend is.’ De casus die de artsen beschrijven had plaats in 2010.

Een 47-jarige vrouw kwam naar het Atrium Medisch Centrum in Heerlen voor zwangerschapscontroles. Ze bleek draagmoeder te zijn voor een aangetrouwde neef en diens vrouw. Ivf was bij dit koppel mislukt, omdat de vrouw te weinig eicellen had. De draagmoeder is naar een Spaanse fertiliteitskliniek gegaan, waar met zaad- en eicellen van anonieme donoren twee embryo’s werden gecreëerd en geplaatst. De vrouw beviel uiteindelijk van een gezonde eenling.

Hoewel er geen sprake was van een winstmotief bij de draagmoeder, zijn de Nederlandse regels voor draagmoederschap toch op meerdere manieren geschonden. Zo mag een draagmoeder in Nederland maximaal 45 jaar zijn en is het gebruik van anoniem donormateriaal verboden. Uit onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming bleek dat de wensouders dit niet wisten. Ook hadden zij niet stilgestaan bij de consequenties van hun keuzes, zoals het feit dat het kind nooit zijn biologische ouders kan leren kennen. Bij gebrek aan sancties krijgen de betrokkenen geen straf. Het kind mocht uiteindelijk met de wensouders mee naar huis, omdat de raad dit in het belang van het kind achtte.

De gynaecologen brengen de casus naar buiten omdat ze vrezen dat er in de toekomst vaker op deze manier kinderen worden ‘gecreëerd’. Ze vinden dat kinderloze ouders na een mislukte behandeling beter moeten worden begeleid om te voorkomen dat ze ondoordachte dingen doen. Ook is internationale afstemming over dit onderwerp nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten