maandag 7 oktober 2013

Gewichtstoename tijdens zwangerschap geeft zwaarder kind

Elke kilogram die een moeder aankomt tijdens de zwangerschap draagt bij aan een hoge body-mass index (BMI) van het toekomstige kind op de lange termijn. Dat menen David S. Ludwig e.a. op basis van een cohortstudie van 42.133 moeders. Ze publiceerden erover in Plos Medicine. Dat gewichtstoename tijdens de zwangerschap resulteert in een hoog BMI van het kind was al eerder aangetoond, maar waarop de relatie tussen zwaarlijvige moeders en de BMI van hun kinderen precies berust, was nog niet duidelijk.

Ludwig e.a. verzamelden data van 42.133 moeders die meer dan één kind hebben gekregen tussen 2003 en 2011 waarbij ze vervolgens keken naar de BMI van deze 91.000 kinderen op bijna 12-jarige leeftijd. Daarbij keken ze naar het effect van de gewichtstoename van de moeders tijdens de zwangerschap op de BMI van hun kinderen, waarbij ze kinderen vergeleken van dezelfde moeder. Deze kinderen delen immers dezelfde genetische factoren en zijn opgegroeid in dezelfde omgeving.

Ludwig e.a. constateren een bijna lineair verband tussen de gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap en de BMI van deze kinderen. Elke kilo die de moeder tijdens de zwangerschap aankwam, resulteerde in een BMI-verhoging van 0,014 kg/m2. Daarnaast werd het eerdere aangetoonde verband tussen de gewichtstoename tijdens de zwangerschap en het geboortegewicht bevestigd.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat moeders eetgewoonten een zodanige invloed hebben op de intra-uteriene ontwikkeling van de hersenen en het metabolisme van het ongeboren kind dat het een hoger risico op obesitas heeft.


Artikel: hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten