woensdag 25 september 2013

Gynaecologen wandelen voor oncologie

In het weekend van 28 en 29 september wordt in tachtig landen tegelijkertijd aandacht gevraagd voor gynaecologische kankers. Van Nederland tot Ghana, van de Verenigde Staten tot Antartica en van Peru tot Zuid-Korea lopen mensen mee in een speciale wandeltocht in solidariteit met elkaar en met miljoenen gezinnen en vrouwen die jaarlijks getroffen worden door deze vorm van kanker. Artsen en verpleegkundigen van het Centrum van Gynaecologische Oncologie in Amsterdam (samenwerking tussen VUmc, AMC en Antoni van Leeuwenhoek) lopen zaterdag 28 september gezamenlijk naar de RAI waar die dag een groot oncologisch congres plaatsvindt (The European Cancer Congress, ECCO).

Wereldwijd zijn gynaecologische kankers verantwoordelijk voor eenvijfde van de 5 miljoen nieuwe kankerpatiënten en 2,9 miljoen sterfgevallen door kanker in de wereld. Jaarlijks krijgen meer dan 230.000 vrouwen de diagnose eierstokkanker te horen. De meerderheid van deze vrouwen zal uiteindelijk sterven aan deze ziekte.

De incidentie van baarmoederhalskanker neemt in veel landen toe. Aandacht voor deze stille en dodelijke ziekten moet wereldwijd daarom een belangrijke prioriteit hebben. In Nederland kregen in 2011 bijna 4500 vrouwen te maken baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, eierstokkanker of vulvakanker. 1900 vrouwen stierven datzelfde jaar aan deze ziekte. 

De toename van het aantal patiënten in Nederland wordt veroorzaakt door de toenemende vergrijzing en een toename van het aantal patiënten met baarmoederkanker . Eierstokkanker en vulvakanker kennen geen duidelijke aanwijsbare oorzaak. Het zogenaamde HPV-virus speelt vaak een rol bij het ontwikkelen van baarmoederhalskanker. 

Artsen en verpleegkundigen verenigd in het GCOA ondersteunen dit initiatief van Globe Athon en doen mee aan de wandeltochten van 5, 10 en 15 km rond Amsterdam.

Bron: VUmc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten