woensdag 12 juni 2013

Vroeggeboorte door obesitas

Obese vrouwen hebben een hoger risico op vroeggeboorte. Dit is een conclusie uit een studie, van  Zweedse onderzoekers onder leiding van Sven Cnattingius, welke recent gepubliceerd werd in JAMA. Niet alleen bij zwangerschapsaandoeningen gerelateerd aan obesitas, maar ook bij spontane vroeggeboortes werd deze verhoogde kans gezien.

Ruim 1.5 miljoen bevallingen werden onderzocht, waarbij de BMI werd berekend en werd gecorrigeerd voor leeftijd, pariteit, roken, opleidingsniveau en lengte. Hoe hoger de BMI, des te groter de kans op vroeggeboorte ten opzichte van vrouwen met normaal BMI (18.5-<25). Bij exclusie van obesitas-gerelateerde zwangerschapsaandoeningen (zoals pre-eclampsie en diabetes gravidarum) bleef dit verhoogde risico bestaan. Ook vrouwen met ondergewicht (BMI < 18.5) hadden een licht verhoogd risico op vroeggeboorte.

Obese vrouwen produceren meer inflammatoire adipokines en cytokines. Deze zijn gerelateerd aan cervixrijping, verweking van de vliezen en pre-terme contracties. Ook hebben vrouwen met overgewicht meer genitale- en urineweginfecties. Dit zijn risicofactoren voor chorio-amnionitis, wat kan leiden tot spontane vroeggeboorte.

Bron: JAMA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten