zondag 2 juni 2013

Pazopanib vertraagt recidief ovariumcarcinoom

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology in Chicago werd een studie over Votrient (pazopanib) gepresenteerd. Het middel van GlaxoSmithKline, dat neovascularisatie tegen gaat en hiervoor reeds gebruikt wordt bij nierkanker en sarcomen, laat in een klinisch onderzoek van Du Bois et al. zien de relaps van ovariumcarcinoom met enkele maanden te kunnen vertragen.

De resultaten suggereren dat deze orale therapie kan worden gebruikt als onderhoudsmedicatie door vele patienten met ovariumcarcinoom bij wie de ziekte na primaire chirurgie en chemotherapie was teruggekeerd. Uit deze grootschalige fase 3 trial werd geconstateerd dat vrouwen met gevorderd ovariumcarcinoom gemiddeld 5,6 maanden langer leefden zonder recidief in tegenstelling tot de placebo-groep.

”Dit is de eerste positieve klinische proef voor een middel gericht op ovariumcarcinoom,” aldus hoofdauteur van de studie Dr Andreas du Bois, hoogleraar gynaecologische oncologie bij Kliniken Essen Mitte in Essen, Duitsland. “Onze bevindingen tonen aan dat we eindelijk een medicijn hebben dat ovariumcarcinoom remt in de groei”, zegt du Bois. “Als pazopanib is goedgekeurd voor ovariumcarcinoom, zullen veel patiĆ«nten langer leven en hebben zij meer ziektevrije en chemotherapie-vrije periodes."

Bron: ASCO (video)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten