maandag 15 april 2013

Studie kraambedpsychose bekroond

Psychiater dr. Veerle Bergink heeft de Ramaermedaille van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie ontvangen. Ze kreeg deze voor haar onderzoek naar kraambedpsychose. De medaille wordt eenmaal in de twee jaar uitgereikt voor ‘de meest verdienstelijke bijdrage op het gebied van de psychiatrische wetenschap’. Erasmus MC-psychiater Bergink ontving de prijs 12 april, in Maastricht.

In de toelichting op de uitreiking staat: “Bergink is de eerste in de wereld die systematisch gegevens van vrouwen met postpartum psychose heeft verzameld. Zij en haar onderzoeksgroep dragen hiermee bij aan de toppositie die de Nederlandse psychiatrie inmiddels in de internationale onderzoekswereld heeft bereikt.”

Een op de 1.000 zwangere vrouwen wordt getroffen door kraambedpsychose, ook wel postpartum psychose genoemd. "Tijdens zo’n acute psychose zijn vrouwen vaak heel druk of juist somber. Vanwege de ernst moeten ze worden opgenomen." Dr. Bergink heeft aangetoond dat postpartum psychose niet alleen optreedt bij vrouwen die al eerder psychische klachten hadden, zoals manische depressiviteit, maar dat het ziektebeeld ook zwangere vrouwen kan treffen die nooit eerder psychisch ziek waren.

Moeders die na een eerste zwangerschap een kraambedpsychose hebben gekregen, hoeven tijdens volgende zwangerschappen geen medicijnen te slikken om een volgende psychose tegen te gaan. Wel is het advies om na de geboorte van het kind met medicatie te beginnen.

Meer info over kraambedpsychose: zie Bergink's proefschrift.

Bron: Erasmus MC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten