maandag 22 april 2013

Geen verhoogde kans op zwangerschap met metformine

Een combinatie van clomifeen en metformine blijkt de kans op zwangerschap niet te vergroten. Vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) hebben vaak een verstoorde suikerstofwisseling. Dit heeft invloed op de hormoonstofhuishouding en daarmee een negatief effect op de eisprong. Etelka Moll onderzocht metformine, een medicijn dat ingrijpt op deze suikerstofwisseling.

Vrouwen met PCOS die een ivf-behandeling krijgen hebben een kleinere kans op overstimulatie bij het gebruik van metformine. Het medicijn metformine vergroot de kans op een zwangerschap niet bij vrouwen met een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid, het PCOS. Vijf tot tien procent van alle vrouwen heeft een meer of minder ernstige vorm van PCOS. Kenmerken daarvan kunnen zijn: onregelmatige eisprong, overbeharing, suikerziekte en vetzucht. Bij dit syndroom worden vele kleine cysten in de eierstokken gezien op een gynaecologische echo.

Naast erfelijke factoren spelen omgevingsfactoren - zoals overgewicht - een rol bij het krijgen van PCOS. Daarom wordt vrouwen met overgewicht aangeraden af te vallen; dit kan leiden tot herstel van de eisprong. In geval van een onregelmatige eisprong kunnen medicijnen (bijvoorbeeld clomifeen) worden voorgeschreven.

Etelka Moll promoveert 25 april in de Agnietenkapel te Amsterdam.

Bron: UvA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten