zaterdag 2 maart 2013

Mogelijk tien doden door Diane-35

In Nederland zijn mogelijk tien vrouwen overleden door het slikken van de Diane-35 pil. Dat bevestigt Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. "Bij deze tien meldingen wordt aangegeven dat de patiënt is overleden en dat Diane-35 daarbij een rol kan hebben gespeeld", zegt E. van Puijenbroek, hoofd van de afdeling Analyse van Lareb. Diane-35 mag in Nederland niet worden voorgeschreven als anticonceptie. Het staat geregistreerd als middel tegen acné, overbeharing en een extreem vette huid.

Frankrijk kondigde vorige maand aan Diane-35 van de markt te halen omdat daar de afgelopen 25 jaar vier doden onder gebruiksters werden geregistreerd. Daarop werd bekend dat ook in Nederland een gezonde vrouw van 21 in januari overleed aan een longembolie, nadat ze een aantal maanden Diane-35 had ingenomen.

Dit leidde tot 97 nieuwe meldingen bij Lareb, waaronder negen sterfgevallen in 2011 en eerder. Het betreft bijna allemaal zeer jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie. "Lareb had dit graag eerder geweten", zegt Van Puijenbroek. Bij oudere sterfgevallen is het lastig te achterhalen of behalve de pil, bijvoorbeeld een erfelijk verhoogde kans op trombose een rol speelde.

Sinds de introductie van de Diane-pil, 25 jaar geleden, ontving Lareb in totaal 332 meldingen. Daarvan betrof het 73 keer mogelijke trombose en 46 maal longembolie. Van Puijenbroek: "Ook al is de afloop meestal niet dodelijk, dat maakt het niet minder dramatisch. Elke longembolie is een zeer serieuze zaak." In Nederland slikken ruim 161.000 vrouwen Diane-35 of een generieke variant met exact dezelfde werking. Lareb telt alle bijwerkingen onder de noemer Diane-35.

Aanvankelijk meldde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat er in Nederland geen doden onder Diane-gebruiksters zijn. "Dat is nu met de cijfers van Lareb anders", zegt een CBG-woordvoerder.

Het Europees Medicijn Agentschap is naar aanleiding van de commotie in Frankrijk bezig met een herbeoordeling van Diane-35. Gisteren schreef minister Schippers aan de Tweede Kamer dat Nederland Diane-35 voorlopig niet uit de handel haalt, in afwachting van de resultaten van de herbeoordeling.

Producent Bayer weet van de nieuwe meldingen bij Lareb. Bayer zegt helemaal achter Diane-35 te staan.

Bron: Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten