woensdag 13 maart 2013

CBG kende sterfgevallen Diane-35 niet

De sterfgevallen door gebruik van de Diane-35 of generieke varianten daarvan met cyproteron of ethinylestradiol waren niet bekend bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), zo staat in een brief die minister Schippers 12 maart naar de Tweede Kamer stuurde. Eind januari kwam de Diane-pil in het nieuws omdat Franse autoriteiten hem van de markt wilden halen. Sindsdien regent het meldingen bij het bijwerkingencentrum Lareb.
De minister geeft de laatste cijfers: op 11 maart waren er 563 meldingen, waarvan 15 meldingen van sterfgevallen. De meeste meldingen zijn na 1 februari 2013 binnengekomen, het betreft vooral meldingen door patiƫnten, terwijl normaal juist artsen vaker melden. Over de derde- en vierdegeneratiepil zijn 18 meldingen van sterfgevallen gedaan bij het Lareb.

Het aantal meldingen van trombose met fatale afloop, dat Lareb ontving, viel volgens het CBG binnen de te verwachten risico’s. De plotse toestroom van meldingen werpt echter nieuw licht op de zaak. Schippers benadrukt daarbij wel dat de meldingen nog worden onderzocht.

Ook het grote aantal offlabel voorschriften voor anticonceptie in plaats van de geregistreerde indicatie acne en overbeharing, baart de minister zorgen: ‘Onder die omstandigheid kan het zijn dat bijwerkingen minder snel worden gemeld.’

Schippers wil met artsenorganisaties in gesprek over het melden van bijwerkingen.

De Diane-35-pil, of de generieke variant, verdwijnt niet acuut van de Nederlandse markt, schrijft minister Schippers van volksgezondheid. Schippers wil het oordeel van de Europese geneesmiddelautoriteiten afwachten.

De PvdA, SP en PVV hadden erop aangedrongen om de Diane-35-pil direct van de markt te halen, in afwachting van het Europese onderzoek naar de veiligheid van de pil. De partijen wijzen op de meldingen van sterfgevallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten