dinsdag 12 februari 2013

Onderzoek veiligheid Diane-35 pil

Er komt een Europees onderzoek naar de Diane-35 pil. Dat maakte het Europese geneesmiddelenagentschap EMA vrijdag bekend. De Diane-35 pil is een middel dat veel wordt voorgeschreven tegen acne, maar dat ook als anticonceptiepil wordt gebruikt. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat het onderzoek samen met Europese zusterorganisaties uitvoeren.

Het onderzoek komt er, nadat in Frankrijk besloten is de pil uit de roulatie te nemen. Dat gebeurde omdat er de afgelopen 25 jaar vier vrouwen zijn overleden nadat ze bloedstolsels hadden gekregen door het gebruik van de pil.

In Nederland slikken zo'n 160.000 vrouwen jaarlijks de Diane-35 pil. Deze week is bij het Lareb, het centrum dat bijwerkingen van geneesmiddelen bijhoudt, voor het eerst een overlijden gemeld dat mogelijk verband houdt met het slikken van Diane-35. Die melding is nu in onderzoek.

Het Europese onderzoek moet antwoord geven op de vraag of de werkzaamheid en de risico's van de Diane-35 in balans zijn. Alle anticonceptiepillen geven een verhoogd risico op trombose, maar bij de pillen van de derde en vierde generatie waartoe ook de Diane-35 hoort is dat risico twee keer zo groot als bij anticonceptiepillen van de tweede generatie.

De tweede generatiepil is in de richtlijnen van de Nederlandse huisartsen en gynaecologen het voorkeursmiddel. Overigens is het risico op trombose in alle gevallen klein.

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten