zondag 10 februari 2013

Macrosomie in ontwikkelingslanden neemt toe


In ontwikkelingslanden hebben vrouwen met overgewicht en diabetes mellitus vaker macrosome baby’s. In de afgelopen 25 jaar is in ontwikkelingslanden foetale macrosomie gestegen met 15-25%. Ai Koyanagi en collega's het van Hatsuishi Hospital in Kashiwa (Japan) en publiceren dit in The Lancet.

Een abnormaal hoog geboortegewicht verhoogt de kans op complicaties bij moeder en kind rond de bevalling. Koyanagi et al. bestudeerden in 23 ontwikkelingslanden de prevalentie, risicofactoren en complicaties van bevallingen van 276.436 baby’s met macrosomie in Afrika, Latijns-Amerika (2004-2005) en Azië (2007-2008). Hiervoor gebruikten zij WHO-data. Vrouwen ouder dan 34 jaar, groter dan 159 cm, met een hoog BMI of diabetes hadden een significant hoger risico op een kind met macrosomie. Dit geldt ook voor multiparae, serotiene zwangerschappen en voor vrouwen die in verwachting zijn van een jongen. Sectio caesarea kwam vaker voor bij macrosome kinderen, vanwege een niet-vorderende uitdrijving en serotiniteit. Na correctie voor de risicofactoren voor macrosomie kwamen perinatale complicaties zoals zuurstofgebrek, sterfte, en schouderdystocie significant vaker voor bij Afrikaanse kinderen met macrosomie (OR 1,13; 95%-CI 1,08 - 1,42) dan een normaal geboortegewicht. Daarnaast was macrosomie geassocieerd met een verhoogde kans op complicaties bij moeder zoals veel vaginaal bloedverlies en een peri-anaal trauma. 

We zien de prevalentie van diabetes en overgewicht niet alleen in Westerse landen toenemen, maar ook in derdewereldlanden. De zorg zal zich in deze landen moeten richten op de preventie en behandeling van deze aandoeningen. Dit is van belang omdat kinderen van obese moeders of moeders met zwangerschapsdiabetes zelf vaak ook deze risicofactoren meekrijgen en deze vervolgens weer door kunnen geven aan hun kinderen, aldus de auteurs.


Bron: The Lancet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten