donderdag 28 februari 2013

Aanstaande vaders willen bewijs

Toekomstige vaders lijken best bereid hun leefstijl te veranderen voor hun aanstaande kind. Maar dan moet er wel bewijs zijn dat dit ook echt effect sorteert. Er komt steeds meer bewijs dat de gezondheid van een kind deels wordt bepaald door de gezondheid van beide ouders, al vóór de verwekking. Bijna alle stellen lopen bepaalde risico’s voordat de moeder zwanger wordt. Bijvoorbeeld omdat ze roken, te zwaar zijn of omdat de moeder geen foliumzuur inneemt.

“Ouders dragen allebei morele verantwoordelijkheid om risico’s te verminderen die hun toekomstig kind kunnen schaden.” Dat stelt dr. Boukje van der Zee in haar proefschrift 'Preconception care: Concepts and Perceptions. An ethical perspective', over de zorg die voorafgaat aan de zwangerschap.

Ook toekomstige vaders kunnen zich niet onttrekken aan deze boodschap. “Verantwoord vaderschap begint al voor de zwangerschap”, zegt Van der Zee. Mannen lijken belang te hechten aan sterk bewijs dat een bepaalde leefstijl negatieve invloed heeft op het toekomstige kind. Van der Zee erkent dat bewijs inderdaad een voorwaarde is om een bepaalde leefstijlwijziging te verwachten, maar dat een redelijke mate van bewijs daarvoor al goed genoeg is.

Afhankelijk van onder andere de ernst van de schade die zou kunnen optreden, kunnen zorgverleners best wat druk uitoefenen om toekomstige moeders én vaders tot gedragsverandering te bewegen, stelt Van der Zee. Ook zorgverleners hebben hun verantwoordelijkheid. Zij zouden toekomstige ouders moeten informeren over mogelijke risico’s voor het toekomstige kind.

Bron: Erasmus MC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten