zaterdag 12 januari 2013

Anticonceptiepil met hoger risico nog veel geslikt

Een half miljoen vrouwen gebruikt een anticonceptiepil van derde of vierde generatie. Onacceptabel, vindt prof. Frits Rosendaal. 'Al in 1995 toonden wij aan dat bij die derdegeneratiepillen het risico op bloedstollingen twee keer zo hoog is als bij de tweedegeneratiepillen. Deze uitkomsten zijn keer op keer in studies bevestigd. De laatste jaren is ook aangetoond dat bij opvolgers als Yasmin hetzelfde probleem speelt', aldus Rosendaal in de Volkskrant.

Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen bleek vorige week dat 11 procent van de pilgebruiksters een derdegeneratiepil zoals Mercilon en Diane gebruikt en dat 14 procent een pil van de vierde generatie gebruikt.

In de NHG-Standaard Anticonceptie wordt al langer afgeraden om anticonceptiepillen van de derde of vierde generatie te gebruiken. Han Mulder, regiovoorzitter bij de LHV, verbaasd zich over de hoge aantallen. Hij geeft aan dat in principe alleen naar derde- en vierdegeneratiepillen wordt gegrepen in 'extreme situaties' zoals bijwerkingen van gangbare anticonceptiepillen of hevige acne bij pubermeisjes.

'Soms vragen patiƫntes er zelf om', zegt Mulder tegen het dagblad. 'Omdat ze er iets over hebben gelezen in een vrouwenblad. En dan is het de vraag hoe stevig de huisarts in zijn schoenen staat om dan toch iets anders te geven.'
Frankrijk

In Frankrijk worden derde- en vierdegeneratiepillen sinds kort niet meer vergoed. Aanleiding daarvoor is een aanklacht van een jonge vrouw die zegt een hartinfarct gekregen te hebben door deze pil. Het land haalt de pillen niet uit de handel.


Bron: Volkskrant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten