maandag 10 december 2012

Vulvapoli Havenziekenhuis van start

Eind november is het Havenziekenhuis gestart met haar spreekuren op de Vulvapoli. Een nieuw gezamenlijk initiatief van de gynaecologen en dermatologen van het Havenziekenhuis. Veel vrouwen hebben al heel wat artsen gezien als ze uiteindelijk terecht komen bij gynaecoloog Heleen van Beekhuizen en dermatoloog Wim van der Meijden, de artsen van de Vulvapoli van het Havenziekenhuis. Door hun kennis, ervaring en samenwerking op de Vulvapoli kunnen ze de klachten sneller en beter behandelen.

"De poli voorziet echt in een behoefte", vertelt dokter Heleen van Beekhuizen. Zij is gynaecoloog bij het Havenziekenhuis. "Voorheen behandelden we ieder afzonderlijk vrouwen met klachten aan de schaamstreek en de vagina. Door samen te werken kunnen we de problemen beter, gerichter en sneller behandelen. De patiënt ziet ons beiden tijdens het spreekuur en maakt voor een consult dus een afspraak in plaats van twee."

Vrouwen blijven vaak lang met klachten over bijvoorbeeld jeuk en branderigheid doorlopen. Is de drempel naar de huisarts eenmaal genomen, dan volgt een behandeling door de huisarts of een doorverwijzing naar een gynaecoloog of dermatoloog. De specifieke kennis is daar echter niet altijd volledig. Dokter Wim van der Meijden is dermatoloog bij het Havenziekenhuis. "Voor de patiënt kan dat een jarenlang getob betekenen. Op een vulvapoli is veel expertise en ervaring aanwezig over deze delen van het vrouwenlichaam. Wij kijken nergens van op en dat is een hele geruststelling voor de patiënt die zich vaak gegeneerd voelt over haar klachten."

Heleen van Beekhuizen: "Doordat we onze kennis en ervaring bundelen en de patiënt samen zien kunnen we een completer en gerichter behandelplan aanbieden. We vullen elkaar hierbij aan." Van der Meijden en Van Beekhuizen zien tijdens hun spreekuur vooral vrouwen die last hebben van jeuk, branderigheid of pijn tijdens het vrijen. Dokter Wim van der Meijden is expert in de behandeling van lichen sclerosus. Hij heeft in 2007, samen met een aantal andere auteurs een boek over vulva-aandoeningen geschreven en sinds twee jaar reikt de lichen sclerosus patiëntenvereniging de `dr. Willem van der Meijden Vulvaward' uit aan het beste vulvaspreekuur. Dokter Van der Meijden is de initiatiefnemer van deze patiëntenvereniging en heeft al veel patiënten goed kunnen helpen. De Vulvapoli in het Havenziekenhuis is een van de weinige vulvapoliklinieken in de regio Rotterdam.

Bron: Havenziekenhuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten