donderdag 27 december 2012

Pijnloos bevallen in ziekenhuis nog geen recht

In een derde van de Nederlandse ziekenhuizen kunnen vrouwen nog niet altijd pijnloos bevallen, terwijl een landelijke richtlijn dit voorschrijft. Wel wordt pijnbestrijding overal 24/7 aangeboden. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Stichting Kind en Ziekenhuis, meldt het Nederlands Dagblad. Volgens een woordvoerder luisteren gynaecologen lang niet altijd als een vrouw vraagt om een ruggenprik.

Volgens de sinds 2008 geldende richtlijn 'Pijnbehandeling tijdens de bevalling' mag goede pijnstilling geen punt van discussie zijn als een vrouw daarom vraagt. Volgens gynaecologenvereniging NVOG moeten gynaecologen echter nog wel beoordelen of zo'n verdoving medisch verantwoord is. De baring kan bijvoorbeeld al te ver gevorderd zijn.

'Het gaat om de veiligheid van moeder en kind', stelt een woordvoerder van het NVOG. 'Is die gewaarborgd, dan is een verzoek van een vrouw om pijnstilling een goede indicatie voor een ruggenprik. Hierbij is dus de vrouw degene die om de ruggenprik vraagt, waarbij het verzoek via de gynaecoloog bij de anesthesist terechtkomt.'

Bron: Nederlands Dagblad (via Artsennet.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten